25 Nisan 2014

YTÜ yeni Shell Eco-marathon aracı “İstanbul”u tanıttı

Royal Dutch Shell tarafından her yıl düzenlenen, Avrupa çapında binlerce öğrencinin daha az enerjiyle daha fazla yol kateden araçlar tasarlayıp ürettikleri ve yarışarak test ettikleri Shell Eco-Marathon yarışmasına Yıldız Teknik Üniversitesi Ae2 Project Takımı bu yıl “İstanbul” adını verdikleri araçla katılıyor.
Prototip, akü beslemeli elektrik kategorisinde mücadele edecek olan aracın tanıtımı, 25 Nisan Cuma günü Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Davutpaşa Kampüsü’nda düzenlenen tören ile gerçekleştirildi. 2013 yılında yakıt tasarufu tekniklerine dikkat çekmek amacıyla Ankara-Eskişehir-İstanbul rotasında bir sürüş gerçekleştiren Shell FuelSave marka elçisi ünlü sanatçı Keremcem de araç tanıtımında YTÜ ekibine destek verdi.
Ae2 Project takımı Shell Eco-marathon’a dördüncü kez katılıyor.
Bu yıl yarışmaya dördüncü kez katılan Ae2 Project takımı adına açılış konuşmasını takım kaptanı Burhan Işık (YTÜ Elektrik Mühendisliği son sınıf öğrencisi) yaptı. Işık, bu yıl hazırlıklara çok erken  başladıklarını söyledi
Yaklaşık 1 yıllık çalışma sonucunda üretilen ‘İstanbul’ aracında otomatik fren sisteminin  (ESP) yanı sıra, araç içi kablosuz iletişim sistemi ve Pit bölgesi ile aynı şekilde veri aktarımı sağlayan telemetri sistemi bulunuyor. İstanbul aracı Shell Eco-marathon’un prototip, akü beslemeli elektrik kategorisinde  yarışacak. YTÜ Ae2Project takımı, 2013’de gerçekleştirilen yarışmada yine aynı kategoride 132.10 km/kWh’lik bir sonuç elde etmişti. 2011 yılında Güneş Enerjili Prototip Araç sınıfında ise 437 km/kWh ilk bir sonuç elde edilmişti.

Hiç yorum yok: