12 Nisan 2016

Egea Hatchback banttan indi; yakında yollarda olacak

Tofaş’ın Ar-Ge sürecine liderlik ettiği Egea Projesi’nin ikinci modeli Fiat Egea Hatchback’in üretimi Bursa’da düzenlenen törenle başladı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Koç Holding ve Tofaş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen, Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu ve Tofaş çalışanlarının da katıldığı törenle ilk Fiat Egea Hatchback üretim bandından indirildi.
Törende konuşan Koç Holding ve Tofaş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, “Tofaş, son yıllarda tarihi yatırımlar gerçekleştirerek en kuvvetli dönemini yaşıyor. Bugün üretimine başladığımız Egea Hathback ile bu başarının daha da ilerilere taşınacağına inanıyorum. 1 milyar dolarlık büyük bir yatırımla hayata geçirilen Egea ailesi kapsamında, 2023 yılına kadar 1.3 milyon adet üretim ve 10 milyar dolar ihracat hedefliyoruz” dedi.
Ürün geliştirme sürecinde 2 bin Tofaş ve Fiat Chrysler çalışanının birlikte görev aldığını, Tofaş mühendislerinin ise projede öncü rol oynadıklarını belirten Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu “Bundan yaklaşık 48 yıl önce, sade bir törenle temelleri atılan fabrikamızda bugün, tüm dünya yollarına başarıyla çıkmaya hazır, yepyeni bir modelimizi daha banttan indirmenin gururunu yaşıyoruz." diye konuştu.
Törende konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise Türkiye’de geçen yıl satılan her 4 otomobilden 3’ünün ithal edildiğine dikkat çekerek, “Otomobil pazarında artış bize büyük bir ithalat yükü de oluşturuyor. Her geçen gün artan bu talebin Türkiye’de yapılan üretimle karşılanması, sektörde ticaret dengesini de korumamızı sağlayacaktır” değerlendirmesini yaptı.
Egea Model Ailesi ile 2016 yılında 100 bin adetin üzerinde araç ihraç hedefleniyor. İhracat atılımında lokomotif model ise Egea Hatchback olacak. 2016 yılında Egea Hatchback üretiminin yüzde 90’ının ihraç edilmesi planlanıyor.
C sütunu dışında sedan modeliyle hemen hemen aynı tasarım özelliklerine sahip olan hatchback, 4370 mm uzunluğunda, 1790 mm genişliğinde ve 1500 mm yüksekliğinde. Egea’nin bir de hatchback versiyonuyla aynı anda tanıtılan ve ondan 200 mm daha uzun bir stationwagon versiyonu mevcut. Bagaj hacimleri sırasıyla 420 litre ve 520 litre olarak açıklanan otomobiller 60/40 oranında yatırılabilen arka koltuklar sayesinde daha geniş bagaj hacmine kavuşabiliyor. İki adet dizel (1,3lt/94hp, 1,6lt/118hp) ve üç adet benzin (1,4lt/94hp, 1,6lt/108hp, turbo beslemeli 1,4lt/118hp) motor seçeneğine sahip otomobiller 5 ileri manuel, 6 ileri manuel ve 6 ileri otomatik şanzıman seçeneklerine sahip.

Hiç yorum yok: